Образовни програм, Гимназија "Свети Сава" Подгорица

Obrazovni program:

Nastava u Gimnaziji "Sveti Sava" izvodi se po obrazovnom programu za opšte gimnazije. Izučavaju se obavezni predmeti, obavezni izborni predmeti kao i obavezni izborni sadržaji. Prema nastavnom planu i programu, od prvog do četvrtog razreda, obavezni predmeti su:

maternjibiologija
matematikahemija
prvi i drugi strani jezikfizika
istorijainformatika
fizičko vaspitanjelikovna umjetnost
muzička umjetnostpsihologija
geografijalatinski jezik i sociologija
filozofija

Izborni predmeti:

Na osnovu mišljenja zavoda za školstvo, Nacionalni savjet za obrazovanje donio je odluku kojom se utvrđuje punovažnost i jednaka vrijednost obrazovnog programa Gimnazije "Sveti Sava" Podgorica, sa odgovarajućim javno važećim obrazovnim programom za opšte srednje obrazovanje, s tim da se nastavnom planu dodaju dva izborna predmeta Katihizis i Crkveno pjevanje.

Nastavni kadar

Nastavni kadar za predmete po programu opšte gimnazije čine licencirani profesori, sa dugogodišnjim radnim iskustvom u crnogorskim osnovnim i srednjim školama.

Nastava

Nastava se izvodi od ponedjeljka do petka u prijepodnevnoj smjeni. Školski čas traje 45 minuta. Nastavnim planom predviđeno je maksimalno sedam časova dnevno. Nakon časova organizovan je individualni rad sa đacima, sportske i druge dodatne aktivnosti. Cilj je prepoznavanje i razvoj talenata učenika.

Sigurnost prije svega:

U skladu sa međunarodnim dokumentima, a posebno Konvencijom o pravima djeteta, te nacionalnim zakonodavnim okvirom, Gimnazija je definisala aktivnosti i rad u polju cjelokupne bezbjednosti i sigurnosti naših učenika.

U svom radu posebnu pažnju usmjeravamo na djelovanje tima za prevenciju vršnjačkog nasilja, koji u okviru svog plana rada predviđa preventivne i interventne mjere i postupke.

Besplatna školarina

Učenici imaju besplatnu školarinu. Gimnazija je obezbijedila besplatne udžbenike i besplatnu užinu za sve đake.

Učenicima je omogućeno da u okviru škole jednom mjesečno prisustvuju predavanju prof. dr Veska Draškovića o vježbanju i zdravlju (https://vezbanjeizdravlje.rs), a svakodnevno putem aplikacije dobijaju vježbe predviđene za taj dan.

Licenca i diploma

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija, 2022. godine, Gimnaziji „Sveti Sava“ u Podgorici, izdalo je licencu za izvođenje obrazovnog programa u skladu sa članom 46. Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju i Pravilnikom o blažim uslovima za osnivanje ustanova iz oblasti obrazovanja.

Maturanti ove ustanove mogu konkurisati za upis na bilo koji fakultet u Crnoj Gori i u inostranstvu.

Ko može upisati gimnaziju "Sveti Sava"?

Gimnaziju „Sveti Sava“ mogu upisati svi učenici sa završenom osnovnom školom, koji u  momentu prijavljivanja nisu stariji od 17 godina.
Upis se vrši na osnovu:

  • opšteg uspjeha u posljednjem ciklusu osnovne škole,
  • uspjeha na eksternoj provjeri znanja na kraju osnovnog obrazovanja,
  • uspjeha iz CSBH jezika i književnosti (maternjeg jezika),
  • uspjeha iz matematike i nastavnih predmeta značajnih za sticanje obrazovanja u posljednjem ciklusu osnovne škole,
  • rezultata sa državnih i međunarodnih takmičenja.

Gdje se izvodi nastava?

Nastava se izvodi u školskim prostorijama, na adresi 19. decembar br. 72, Pod Goricom. U toku je izgradnja školskog objekta, koji će biti jedan od najmodernijih u Crnoj Gori i šire.
Učionice u kojima se privremeno izvodi nastava, opremljene su po najvišim didaktičko-metodičkim standardima. Svaki učenik ima svoj laptop, mogućnost upotrebe projektora i "pametnih" tabli.

Ministarstvo prosvjete, u postupku licenciranja ustanove, utvrdilo je ispunjenost svih uslova za održavanje nastave.

Novi školski objekat

Klikni na sliku ispod za uvećan prikaz.

Objekat druge podgoričke gimnazije „Sveti Sava“ biće završen 2025. godine. Jedan od najmodernijih školskih objekata u Crnoj Gori imaće osam učionica i kabinete za fiziku, hemiju, informatiku, muzičku i likovnu umjetnost, bilioteku i sportsku salu sa svlačionicama. Gimnazija će imati menzu, prostorije za upravu škole i sve što je potrebno za funkcionisanje takve institucije. Planirani kapacitet je osam odjeljenja (po dva u svakom razredu), za 200 do 250 učenika ukupno.

Zašto upisati Gimnaziju "Sveti Sava"?

U školi se njeguju kulturne i umjetničke različitosti i vrijednosti. Dinamične školske i vannastavne aktivnosti, poput ekskurzija, posjeta muzejima, bibliotekama, bioskopima, predavanjima, izazivaju interesovanje velikog broja djece koja završavaju osnovnu školu.

Klikni na dugme ispod i saznaj više

Klikni i pozovi odmah